ارکستر فیلارمونیک لرستان، یک اتفاق خوب برای موسیقی استان است
گفتوگوی فاطمه یاراحمدی با محمد میرزایی، سرپرست و رهبر ارکستر فیلارمونیک لرستان
فاطمه یاراحمدی، نشریه میرملاس نو:
حال و هوای موسیقی در سال های اخیر اگر نگوییم بد، چندان مساعد هم نبوده است؛
دریافت پُرمشقت مجوز برگزاری کنسرت، لغو سلیقهای کنسرتها و بازار داغ موسیقی پاپ و… تنها بخشی از این معضلها است.
دولت یازدهم اگرچه وانمود کرد همه تلاش خود را به کار بسته تا دست کم بتواند از حجم این مشکلات بکاهد، اما به زعم بزرگان موسیقی، هنوز گرفتاریهای بسیاری وجود دارد.
درچنین شرایطی، هر اتفاق خوبی امید میآفریند و نگاهها را به خود جلب میکند.
ارکستر فیلارمونیک لرستان یکی از همین اتفاقات خوب برای موسیقی استان است.
در ادامه گپ دوستانه «میرملاس نو» با محمد میرزایی، سرپرست و رهبر ارکستر فیلارمونیک لرستان را میخوانید.
آقای میرزایی لطفا از بیوگرافی خود بگویید
بنده متولد 20/10/1366 خرمآباد هستم.
از 8 سالگی زیر نظر مرحوم استاد عباس میرزایی آموختن ساز ترومپت را آغاز و در دوران ابتدایی و راهنمایی عضو گروه موزیک دانشآموزی و گروه سرود استان زیر نظر کانون ادب بودم.
از سال 81 تا 83 بعنوان نوازنده ترومپت و درامز درگروه موسیقی ستاره شرقی با سرپرستی مرحوم میرزایی فعالیت کردم.
بعد از اخذ دیپلم از هنرستان هنرهای زیبای پسران خرمآباد دوران سربازی را سپری نمودم.
پس از آن با کسب رتبه 118کشوری در دانشگاه تهران موفق به اخذ مدرک کارشناسی نوازندگی موسیقی جهانی و بعد از آن مدرک کارشناسی آهنگسازی شدم.
همزمان با تحصیل بعنوان افسر ارتش استخدام و پس از گذراندن دورههای نظامی با درجه ستوان دوم بعنوان جانشین موزیک تشریفات در ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران در تهران مشغول به خدمت شدم.
علیرغم جایگاه ایده آلی که در زمینه نوازندگی و آهنگسازی در پایتخت موسیقی ایران یعنی تهران داشتم اما با توجه به انگیزه شخصی و محقق نمودن عهدی که با خود بسته بودم تصمیم گرفتم برای ادامه خدمت به خرمآباد بیایم.
در سال 1396 به انجمن موسیقی لرستان مراجعه و ضمن ارائه روزمه هنری شروع به تدریس موسیقی کردم همزمان جهت ادامه تحصیل درکنکور ارشد آهنگسازی شرکت نموده و با رتبه ۴موفق به پذیرش در دانشگاه هنر تهران گشتم.
ایده تشکیل ارکستر فیلارمونیک لرستان که برای موسیقی هر استانی ضرورت است را با رییس انجمن موسیقی لرستان آقای امین عباسیان مطرح کردم و از ایشون قول مساعد برای همکاری گرفتیم.
تابستان ۹۷ فراخوان عضوگیری ارکستر فیلارمونیک لرستان را منتشر کردیم.
آقای میرزایی ضرورت ایجاد ارکستر برای موسیقی هر کشور یا استان به چه معنا است؟
وجود و ایجاد ارکستر همواره یک ضرورت است چراکه نمایانگر همسویی فرهنگی، هنری میان ملتها است. در واقع دیسیپلینی که در یک ارکستر وجود دارد نماد رشد اعتلای فرهنگی آن جامعه است.
چطور شد تصمیم گرفتید ارکستر فیلارمونیک لرستان را ایجاد کنید؟
تیر ماه 1383 اولین شبی که قرار بود گروه ستاره شرقی برای یک اجرای بزرگ بر روی صحنه برود رهبر گروه عباس میرزایی بر اثر ایست قلبی درگذشت و برای همیشه مسیر زندگیام عوض شد.
این بنده حقیر به پاس زحمات و احترام و ارزشی که برای برادر عزیزم قائل بودم با خود عهد بسته که مسیر سخت برادرم را از پایه به صورت آکادمیک از سر بگیریم و تا رسیدن به هدف نهایی و محقق نمودن آرزوی دیرینه استاد و برادر عزیزم که تشکیل ارکستر بزرگ برای استان لرستان بود دست از تلاش نکشم.
برای تشکیل یک ارکستر بزرگ چه امکاناتی در ابتدای کار لازم است؟
اول از هر چیزی باید تعدادی نوازنده با علم آکادمیک موسیقی از گروههای مختلف سازی وجود داشته باشد.
دوم ارکستراتورکه رپرتوار ارکستر را تنظیم میکند.
سوم رهبر متخصص.
چهارم مکان مناسب تمرین و مجهز به پوپیتر، صندلی و پیانو.
عوامل فوق را گفتم که مقدمهای باشد برای درک عظمت این پروژه؛
تشکیل ارکستر فیلارمونیک! در شهر ما از موارد فوق فقط یک ایده خام وجود داشته که تنها با تلاش و پشتکار، قدرت باور و همچنین تحمل دشواریها با کمک اعضای دلسوز ارکستر عملی شده است.
در واقع ما با کمک اعضای ارکستر یک کار غیر ممکن را ممکن کردیم.
لازم میدونم ازآقایان داود احمدی، آرش سوری، امیر پیری عالم، کیوان ضفری، علی شکرالهی، محمدگودرزی و خسرو عینی تاری قدردانی کنم.
فعالیت چنین ارکسترهایی هزینه بر است، این هزینه چگونه تأمین می شود؟
از زمان آغاز به فعالیت تاکنون با همکاری اعضای ارکستر و انجمن موسیقی لرستان زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان ارکستر با کمترین امکانات بدون پرداخت دستمزد به اعضا کار را پیش برده و در حال حاضر که آماده اجرا است مسأله اسپانسر مالی بیش از پیش ذهنم را درگیر کرده؛ چون از این به بعد قطعاً ادامه راه منوط به سرمایه کافی است و تنها امید من درآمد حاصل از برگزاری کنسرت است.
گفتید کمترین امکانات، در این باره بیشتر توضیح میدهید؟
شوربختانه برخلاف نگرش مثبتی که از وضعیت موسیقی لرستان در ذهن داشتم در آغاز کار به جزء انجمن موسیقی استان لرستان هیچ اداره یا سازمان ذیربطی از ایده راهاندازی ارکستر فیلارمونیک استقبال نکرد.
بعد از یک سال و نیم فعالیت ما هنوز برای مکان تمرین مشکل داریم.
هفتهای دو بار تمرین آن هم فقط دو ساعت نهایت همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان با اولین و تنها ارکستر فیلارمونیک لرستان است!
انجمن موسیقی بارها تلاش کرده که زمان را افزایش دهد یا مکان بهتری برای ما در نظر بگیرند اما نتیجهای نداشته و ما همچنان در شرایط سخت به کارمان ادامه می دهیم.
آیا کمبود نیروهای متخصص هم احساس میشود؟
قطعاً بله! در ابتدای کار با همکاری انجمن موسیقی لرستان فراخوان جذب نوازنده منتشر کردیم جز چند نفر سایر نوازندگان همکاری نکردند برای آن دسته از سازهای مدنظر ارکستر که در استان نوازنده نداشتیم مجبور شدم با همه توان به تربیت هنرجو بپردازم.
اعضای ارکستر فیلارمونیک از نوازندگان مطرح همان شهر یا استاناند با وجود عدم همکاری این عزیزان، شما مشغول به آموزش هم هستید یعنی بار مسئولیتتان دو چندان شده، وضعیت هنرجویان چگونه است؟
در ابتدای کار معمولی رو به ضعیف!
اما سخت کوشی هنرجویان عضو ارکستر طی یک سال اخیر ستودنی بوده، مسأله آموزش شوخی بردار نیست.
امر تربیتِ هنرجو می بایست دلسوزانه و بسیار جدی باشد.
موسسات آموزشی استان باید روند پیشرفت هنرجو را زیر نظر داشته باشد. ناگفته نماند حضور برخی از نوازندگان فعال در ارکستر انگیزهای برای تلاش جدی هنرجویان است.

ارکستر فیلارمونیک لرستان هم اکنون چه وضعیتی دارد؟
طی این مدت تلاشهای فراوانی جهت حفظ چارچوب ارکستر صورت گرفته و با تلاش های خستگی ناپذیر اعضا و شرکت در تمرین های متوالی و سخت گروه، خوشبختانه ارکستر با تنظیم 13 قطعه به آمادگی قابل قبولی جهت اجرا رسیده است.
برای نخستین بار در مراسم افتتاحیه سومین سوگواره چمرگه که توسط انجمن موسیقی استان لرستان 24 مهرماه سال جاری برگزار شد بر روی صحنه رفتیم و بازخوردهای مثبتی داشت اما علی رغم قول مساعد جهت پشتیبانی همه جانبه از طرف برخی مسولین کمک چشم گیری صورت نگرفت.
با این جود در حال حاضر ارکستر با 45 نفر نوازنده در وضعیت مطلوبی بسر میبرد و همچنان با انگیزه به فعالیت خود ادامه میدهد.
امیدواریم که در آینده بتوانیم با تکمیل گروه های مختلف سازی سطح کیفی ارکستر را بالا ببریم و به مرور آن را به استانداردهای روز نزدیک کنیم.
البته برای تسریع روند پیشرفت ضروریست ارگان های دولتی که وظیفه توسعه و ترویج فرهنگ و هنر را دارند و همچنین نوازندگان برجسته استان بدور از هر گونه جبهه گیری از ارکستر فیلارمونیک لرستان حمایت کنند.
آینده ارکستر فیلارمونیک لرستان را چگونه می بینید؟
تلاش خواهیم کرد که این ارکستر علاوه بر اجرا در مرکز استان و شهرستان های تابعه با توجه به شرایط و امکانات موجود در سراسر استان های کشور به روی صحنه برود و با یاری پروردگار هدفم خوش درخشیدن این ارکستر در سطح بین المللی است. در نظر دارم آلبوم های ماندگاری با خوانندگان مطرح استان منتشر کنم.
با توجه به تغییر ذائقه شنیداری نسل امروز در موسیقی محلی و ایرانی، آیا ارکستر فیلارمونیک لرستان توانایی ارتقا فرهنگ شنیداری مخاطبان را دارد؟
اگر هنرمند دانش کافی برای تولید موسیقی نداشته باشد و به فرهنگ دیارش متعهد نباشد، مسبب تغییر منفی ذائقه هنری در جامعه است.
از طرفی مسئولان فرهنگی هم بی تأثیر نیستند؛
مسئولان میبایست با تصمیمگیریهای درست، شرایط و امکانات لازم را برای هنرمندان اصیل در هر شاخهای از موسیقی فراهم کنند.
در ارکستر علاوه بر آثار کلاسیک غربی حتما به معرفی آثار فاخر محلی و ایرانی خواهیم پرداخت که قطعا تاثیر بسزایی برای مخاطبان به خصوص نسل جوان خواهد داشت.
تشکیل ارکستر فیلارمونیک لرستان انقلابی به معنای واقعی کلمه در موسیقی استان به شمار میرود و دگرگونی شگرفی در موسیقی استان مان ایجاد میکند.
آغاز موسیقی ارکسترال و چند صدایی در استان با هدف اصلی گسترش موسیقی علمی بویژه استفاده از علوم تخصصی موسیقی جهانی در تنظیم و آهنگسازی برای موسیقی مقامی و محلی استان که موجب خلق تاثیرات متفاوت و نو میشود.
کشف جنبههای پنهان که موسیقی ما را متناسب با فراخور زمان حال تغییر میدهد و قطعاً راهکاری برای احیاء دوباره موسیقی ملی، سنتی و مقامی ما میباشد.
دعوت میرملاس نو برای حمایت از ارکستر فیلارمونیک لرستان
محمد میرزایی به دغدغه های فراوانی اشاره کرد و از کمبود امکانات برای پیشرفت موسیقی تا عدم حمایت مسئولین فرهنگی درد و دل ها داشت که مجال بیانش نیست.
به هر روی نخستین ارکستر فیلارمونیک لرستان تحت حمایت انجمن موسیقی لرستان با زحمات رهبر ارکستر و حداقل امکانات تا امروز پیش آمده و برای پیشبرد اهدافش در سطح کشوری و بین المللی از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان و سایر مسئولین ارشد استان انتظار حمایت همهجانبه دارد.
ارکسترهای فیلارمونیک میتوانند در گستره جهان فراتر از دولت ها پیش بروند و در پیوندهای بینافرهنگی و بین المللی در سراسر دنیا موثر باشند. میرملاس نو از مسئولین ارشد استان برای حمایت همه جانبه در خصوص پیشبرد اهداف این ارکستر دعوت به همکاری مینماید.